Het is allemaal begonnen toen ik in mei 1997 met de motor naar Ierland ben gereisd. Mijn eerste vakantie in Ierland was in 1977 en aan die reis kleefden allerlei mooie herrinneringen. Het besluit om terug te gaan werd altijd maar uitgesteld tot ik uiteindelijk 20 jaar later toch ben vertrokken om te kijken of ik de sfeer van toen terug kon vinden.

 

Op dat moment kon ik niet vermoeden dat ik iemand zou ontmoeten die mijn vakantie danig in de war zou schoppen. Dit is het verhaal van het hoe en waarom van mijn eerste dagboek.

 

In 1996 had ik na een aantal jaren zonder motor de knoop doorgehakt en me een nieuwe Triumph Sprint aangeschaft. In 1996 ben ik ermee naar Wales gereisd en verder naar Schotland. Deze vakantie was aan de vochtige kant maar de motor was fantastisch. Het idee om Ierland te bezoeken na 20 jaar was aan het groeien en er werden al wat eerste plannen gemaakt.

 

In mei 1997 was het dan zover. De planning was om via Dublin verder naar Noord-Ierland te reizen en daar enkele toeristische trekpleisters te bezoeken, the Giants Causeway, Carrickarede rope bridge en ook nog enkele steden.

 

De beste keus was de overzet van Holyhead naar Dun Laoghaire, kort bij Dublin. Na het afhalen van mijn ticket sta ik te wachten voor het incheck punt als ik een meisje met grote rugzak vragen zie stellen aan de automobilisten. Nieuwsgierig zoals ik ben en ook bereidwillig vraag ik wat er aan de hand is. Ze vertelt dat ze van Colorado is en op zoek is naar een gratis overtocht. Ze heeft gans Europa afgereisd en wil nog snel Ierland bezoeken. Ik weet dat het voor de overzet Calais - Dover met de motor inclusief 2 personen is maar voor de zekerheid gaan we het maar vragen. Jammer voor haar, betaal je op deze overzet afzonderlijk voor de motor en berijder, passagier.

 

Ze gaat dus verder op zoek naar een gratis overtocht. Na het inchecken sta ik te wachten om de boot op te rijden als ik nog een motorrijder ontmoet. Hij is van Denemarken en is al een half jaar door Europa aan het rijden. Hij is afgestudeerd als leraar en wil eerst wat van de wereld zien alvorens les te gaan geven. Vertel hem het verhaal van het meisje en hij denkt met haar gepraat te hebben in Spanje. Dat zou wel erg toevallig zijn en ik hoop dat ik haar terug zie op de boot om het verhaal te checken.

 

Toeval of niet maar ik kom haar terug tegen en nodig haar uit om iets te gaan eten in het hamburger restaurant aan boord waar ik reeds met de Deen had afgesproken. Ze herkent de Deen van in Spanje en vertelt me meer van haar avonturen doorheen Europa en ook het doel van de overtocht naar Ierland. Ze heeft Ierse roots en wilde dolgraag nog naar Ierland alvorens terug te keren naar Colorado. Ze was meegereden met enkele Schotten die haar aan de overzet hadden afgezet en haar een dag later terug zouden oppikken en afzetten in Parijs. Dan was haar vakantie ten einde en vloog ze terug naar Colorado.

 

Op dat moment deed ik haar een voorstel dat mijn verdere vakantie danig zou beinvloeden. ik vroeg haar of ze graag meereed met de motor. ze antwoorde bevestigend en ik stelde haar voor om met de motor de Wicklow mountains rond Dublin te gaan verkennen. Er waren wel een aantal problemen die eerst moesten worden opgelost, ik had geen extra helm en ik moest zelf nog slapen vinden in de omgeving van Dublin. De boot was al aan het aanmeren toen we de laatste afspraken maakten. Afspraak was dat ik haar zou oppikken om 9u aan een busstation in het centrum van Dublin.

 

Het was zaterdagavond en heel het B&B gebeuren in Dublin was volzet, ondanks verwoedde pogingen kon ik niets vinden. Met spijt reed ik dan maar verder richting Galway. Net buiten Dublin zie ik nog een bordje met B&B dus toch maar even proberen. Hier meer succes en ik kan boeken voor de volgende 2 dagen. Prachtige mensen, ik krijg een grote beker thee met sandwiches voorgeschoteld en moet mijn verhaal doen. Ik vertel hem over mijn ontmoeting en stel natuurlijk de vraag naar een extra helm. Geen probleem, zijn zoon rijdt ook met de motor en het is al snel geregeld morgen bij het ontbijt heb ik mijn helm.

 

Om 9u kom ik in de buurt van het busstation als ik haar al in de verte zie rondlopen. Toch een beetje zenuwachtig rijd ik haar tegemoet. Ze vertelt me dat ze er echt op uit is om door de bergen te rijden en de ruines van een oud klooster in Glendalough te bezoeken. Het is een prachtige streek, met mooie uitzichten. Zelfs het weer houdt van afwisseling, zon, regen en af en toe een hagelbui geven het een speciale sfeer. Het is een dag om nooit meer te vergeten. Als afsluiter gaan we nog in een gezellige pub genieten van een pint Guinness en wisselen adressen en e-mail gegevens uit. Dan is het tijd om afscheid te nemen, het is een erg emotioneel moment. Ik had nooit kunnen denken dat je op zo een korte tijd al zo gehecht aan iemand kan raken.  

 

Die avond ben ik begonnen met de eerste pagina's van mijn eerste dagboek, zo kon ik mijn verdere belevenissen delen met een nieuwe vriendin aan de andere kant van de wereld.

 

 

 

 

 

 

Mijn dagboeken